Během letních prázdnin expedujeme zboží pouze 1 x týdně. Děkujeme za pochopení.

Mazanec si přidejte mezi velikonoční recepty

Dědeček mojí babičky, takže můj prapraděda, byl pekař, a podle vyprávění to byl Pan pekař. Housky pletl dvě najednou, každou rukou jednu. Vánočky dělal tak velké, že se skoro nevešly do pece, a mazance, že se po nich dělaly boule za ušima.  No a recept na ten nejlepší mazanec jsem jako rodinné dědictví získala a podělím se s vámi o něj. Druhý recept v řadě a hned taková pecka, to jste určitě nečekali :-), ale když jsou ty svátky...

Přísahám, že ani slovem nelžu a celý život nám moje babička po vzoru svého dědy peče ty nejlepší mazance a vánočky jaké jsem, kdy jedla. Babiččin mazanec je:

1) kynutý

2) rozinkami ochucený

3) mandlemi sypaný

4) velký.

Pokud se bojíte kynutého těsta, nemusíte. Od mé milované "šéfové" jsem v rámci SMS kurzů (odkud pochází i předešlý recept na měkké perníčky) pro začínající kuchty dostala i školení na vzejití kvásku.

K receptu mám jednu technickou poznámku: roky jsem se bránila nákupu kuchyňského robota (krám, co zabírá místo) a dělala těsto ručně. Ovšem, když jsem našla krásný krám od KitchenAid, musím přiznat svůj omyl. Jestli máte kuchyňského robota, tak v tomto případě stojí za to ho vytáhnout a následně umýt, protože ručně těsto prostě nezvládnete tak poctivě propracovat.

1) Suroviny

750 g hladké mouky

120 g třtinového cukru (může být i klasický bílý cukr krystal - o jednu rafinaci špinavější cukr dávám jen kvůli vůni a barvě - prapraděda má v receptu cukr písek)

120 g másla pokojové teploty

250 ml mléka (menší hrnek)

4 žloutky

1 kostka droždí

1lžička soli (rovná)

1 pytlík vanilkového cukru

250 g rozinek

citronová kůra z jednoho citrónu

plátky mandlí na posypání

 

2) Postup

- nejprve si z poloviny mléka, lžíce mouky, lžičky cukru a kostky droždí připravte kvásek

- v robotu zatím vyšlehejte vejce s cukrem a postupně přidávejte - změklé máslo, sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, zbytek mléka

- vmíchejte kvásek

- přidejte mouku a nechte těsto důkladně prodělat

- nakonec přisypte rozinky a už jen nechte lehce propracovat.

- ze vzniklého těsta udělejte rukama bochánek a dejte kynout

- zadělávací mísu přiklopte utěrkou (já to sichruji ještě teplou dekou - "larisou") a nechte na teplém místě kynout 1,5 hodiny

- bochánek přeneste na máslem vymazaný plech a nechte ještě 10 minut dokynout (bochánek nechte přiklopený utěrkou, aby neoschl)

- bochánek pomažte rozšlehaným vejcem (bílkem), posypte plátky mandlí a dejte péct do vyhřáté trouby (plech dejte úplně dospod)

- pečte prvních 10 minut na 200 °C (udělá se krusta)

- poté ztlumte na 180 °C a pečte ještě 50 minut

3) Tipy triky

Troubu během pečení neotvírejte! Zkoušejte nejdříve po 45 minutách a jen pokud máte podezření, že vám trouba perfektně peče. Nejprve zkuste špejlí propíchnout bochánek, abyste zjistili, že to chce skutečně 60 minut...

Kvásek je taková potvora, ale když ho párkrát necháte vzejít vedle v hrníčku, přestanete se kynutých těst bát. Nalejte trochu mléka (pokojová teplota - ani teplé ani studené) do hrníčku, přidejte lžíci mouky, malou lžičku cukru, promíchejte a rozdrobte do směsi kostku droždí - už nemíchejte. Nechte kvásek tzv. vzejít, jakmile začne šedá tekutina bublavě stoupat k okraji hrnku, máte vyhráno a můžete kvásek nalít do těsta.

Nemíchejte ničím kovovým a nedotýkejte se kvásku rukou - prý mu to nesvědčí.