Perníčky hned měkké a dětmi milované

Nejsem od přírody zrovna milovnice vaření, natož pak pečení. Jak už to bývá, člověk míní, ale život mění. Můj ideál zarámovaného čísla na pizzerii místo plně vybavené kuchyně už patří minulosti. Dcera byla neodložitelné dítě, byla hodná, ale chtěla 100 % pozornost - nejen fyzickou, ale také verbální. Brzo se ukázalo, že pečení je jedna z mála chvil, kdy si vystačí sama a moje role se může změnit na mlčícího podavače, což bylo k nezaplacení. Tím se odstartovala mimo jiné naše perníčková éra...

Recept na perníčky, které se dají hned jíst, jsem ukořistila ještě v práci od mé milované "šéfové". Když jsme se s manželem před lety nastěhovali do vlastního, zásobovala mě jednoduchými recepty, kterými šlo ohromit a přes SMS trpělivě odpovídala na mé stupidní dotazy k pracovnímu postupu typu "opravdu to má být tak móóc lepivé"? :-)

Tolik na úvod k receptu "Perníčky s příběhem", ať se držíme trendů, a teď už to hlavní:

1) Suroviny

400 g hladké mouky (jde udělat i ze špaldové - vyzkoušeno a dítě změnu chuti nepoznalo)

140 g moučkového cukru (omylem jsem dělala i ze třtinového cukru a rozhodně nedoporučuji, pokud nechcete krystalizující perníky)

100 g másla

2 vejce

2 lžíce medu

2 lžičky perníkového koření

1 lžička jedlé sody nebo kypřícího prášku (úplně stačí 3/4 lžičky, ať nemáte z perníků obry)

2) Postup

- vejce vyšlehejte s cukrem

- přidejte změklé máslo, med a koření

- nakonec vmíchejte mouku s kypřidlem (jedlou sodou nebo práškem do pečiva)

- vzniklé těsto můžete hned rozválet na tenkou placku (3 mm) a začít vykrajovat (pokud se dostáváte k pokojové teplotě másla v mikrovlnce jako já a přehnali jste to, tak nechte alespoň 20 minut odpočinout  ledničce)

- vykrájené perníčky přeneste na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný máslem (jdou sundat snadno)

- perníčky pomažte rozšlehaným vejcem a dejte péct nebo je pomažte ihned po vytažení z trouby (rozdílné výsledky vidíte dole na fotkách)

- pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (stačí i 160 °C, pokud jsou perníky až druhá věc co pečete a trouba je tím pádem opravdu vyhřátá)

- pečte chvilku - méně je více - cca 8 minut - vyndávejte jakmile chytnou zlehka barvu.

3) Tipy triky

S těstem se perfektně pracuje, takže ať si vymyslíte jakoukoliv kreativní akci s dětmi, zvládnete to bez větších problémů. Recept používáme na

- vánoční perníčky -  pečeme chaloupky - vánoční kostel - kreativitě se meze nekladou

- velikonoční perníčky - stačí před upečením udělat do perníku špejlí dírku, potom navázat stužku a ozdobit třeba větvě ve váze.

- perníčky k čaji - přidejte do těsta 2 lžíce kakaa a hned máte inovaci.

Perníčky se dají jíst hned, ale pokud je necháte týden uležet přiklopené v dóze s víkem bude to TOP cukroví.

Zdobení, aneb poleva, která neteče a drží...

1) Suroviny

1 bílek

200 g cukru

1 lžíce citronové šťávy

2) Postup

- do bílku dejte lžíci cukru a šlehejte, dokud se nezačnou tvořit na sněhu špičky

- postupně vmíchejte zbylý cukr a po chvílí šlehání zapracujte ještě lžíci citrónu

 Slíbené fotografie výtvorů. Druhý snímek jsou perníčky, které se potíraly vejcem před vložením do trouby a předposlední snímek jsou perníčky potřené po vyndání z trouby. Perníčky schovávám před dětmi a psem (slídí po domě, kde jsou schované a do plechových krabiček se dostane) do různých keramických dóziček "máslenek". Mají výhodu, že vypadají krásně i prázdné, kdyby třeba došlo na dietu ;-)

 

Psáno s láskou k pečení Petra F.

stylovka_logo_02_02